Улюбленими у дитячому харчуванні є кисломолочні продукти. Корисні властивості вони мають завдяки молочнокислим мікроорганізмам. Як випливає з назви «молочнокислих культур», вони відносяться до категорії мікроорганізмів, які можуть перетравлювати молочний цукор лактозу і перетворювати його на молочну кислоту.
Це знижує рівень лактози, чинить антиінфекційну дію на кишечник, посилює харчову цінність молочного продукту. Позитивна роль мікроорганізмів добре вивчена щодо формування здорового кишечника, зокрема зміцнення імунної системи та профілактики алергічних захворювань.
Кисломолочні продукти діляться на ті, які виготовляються в результаті виключно молочнокислого бродіння (йогурт, ацидофільне молоко, кисле молоко) і змішаного молочнокислого та спиртового бродіння (кефір, айран). Перші мають густішу консистенцію та кислуватий смак, для їх виготовлення використовуються такі культури як ацидофільна, болгарська палички, молочнокислі стрептококи та інші.
Другі (кефір) мають більш легку консистенцію, кислувато-молочним присмаком і мають легкі, ледве вловимі бульбашки газу. При приготуванні кефіру використовується так званий «кефірний грибок», суміш кількох штамів мікроорганізмів (молочнокислі палички, стрептококи, оцтовокислі бактерії, молочні дріжджі та ін.).
Мами часто запитують: чи купувати кисломолочні продукти у магазині чи готувати самостійно? Обидва варіанти однаково прийнятні під час годування дітей. Перший передбачає покупку продуктів промислового виробництва дитячої лінії. Промислові кисломолочні продукти є добрим вибором для харчування дітей: вони хімічно та мікробіологічно безпечні, смачні, відповідають стандартам якості. Промислові молочні продукти дитячої лінії виготовляються із натурального якісного молока.
Якщо мама хоче готувати кисломолочні продукти самостійно, необхідно пам'ятати основні правила: готувати з дитячої лінії молока або, якщо з домашнього, бути впевненим у його безпеці. При покупці заквасок переконайтеся, що етикетка на упаковці вказує на те, що вона дійсно містить активну культуру, термін якої відповідає термінам реалізації. При можливості, вибирайте натуральні закваски, оскільки стабілізатори та добавки, включені для придушення мікробної діяльності, зазвичай шкідливі для культури. До домашнього йогурту можна додати улюблені дитиною фрукти, фруктові консерви, пюре, варення або додати рівну частину води, щоб зробити йогурт питним.
Пам'ятайте, що рівень рівня температури для правильної ферментації йогурту досить малий: від 42 °С до 44 °С. Якщо температура вище 44 ° С, то швидкість метаболізму культури вище, він буде приготовлений швидше і бути трохи солодшим. Варто пам'ятати, що кисломолочні продукти, переважно отримані змішаним бродінням (кефір) можуть викликати порушення в азотистому обміні та кислотно-лужній рівновазі в організмі дитини, у зв'язку з чим не рекомендуються для введення в харчування дітей раніше 8 місяців життя.
Привчайте Ваших малюків до кисломолочних продуктів – це корисно та смачно!
Ваш дитячий лікар